top of page

Recente blogposts

Archief

Categorieën

 • Leonie Grossenbagt

Zuur-base evenwicht


Als therapeut en als trainer bij Ins and Outs sport/voeding zie ik dat veel mensen te zuurvormend eten. Dit is logisch aangezien ons westers dieet veelal bestaat uit zuurvormende voeding. (denk aan de grote hoeveelheden brood dat wij eten)

 • Wat is nu het zuur-base evenwicht?

 • Wat zijn de gevolgen van een overmatig zuurvormend dieet?

 • Welke voeding is zuurvormend en welke basenvormend?

Een zuur-base evenwicht dat in balans is zorgt voor een goede gezondheid en vitaliteit. Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd).


Zuurvormend voedsel is bijvoorbeeld vlees waarvan urinezuur de zure rest is dat overblijft. (Zo heb je ook fosforzuur dat de rest is van limonade, looizuur van wijn, koffie en zwarte thee, azijnzuur van zoetigheid en mierenzuur van zoetstoffen.) Wat vaak verwarrend is is dat een voedingsmiddel niet zuur hoeft te smaken om zuurvormend te zijn. Een citroen die heel zuur smaakt is dus basenvormend.

De meetwaarde van de basische of zure reactie is de PH-waarde. De schaal van de zuurtegraad loopt van 0-14. (0 is het sterkste zuur en 14 is de hoogste basische reactie.) Het lichaam heeft van nature een licht basenoverschot en doet er alles aan om dit constant te houden.

De gevolgen van overmatig zuurvormende voeding zijn aandoeningen aan lever, alvleesklier en galblaas, maagzweren, osteoporose, reuma, artrose, schimmelinfecties, tandproblemen en chronische vermoeidheid. (Voor de vrouwen: bedenk dat cellulite ook een gevolg is van een overmatig zuurvormende voeding)

Bij oververzuring beschermt het lichaam zich door de zuren te neutraliseren. Het onttrekt mineralen (calcium) aan botten en laat slakken achter in vet- en bindweefsel.

Zuurvormend voedsel:

 • Vlees, ei, soja, vis, gevogelte, kaas, peulvruchten, granen, suiker, frisdrank, koffie, zwarte thee

Basenvormend voedsel:

 • Vloeibare melkproducten, groenten, fruit, aardappelen, kiemen

!Buiten voeding zijn ook stress, te weinig sporten en overmatig sporten zuurvormend!

Bekijk je eigen dieet en lifestyle eens kritisch!

 • Eet vaker groente en fruit. Behalve dat het basenvormend is zorgen voldoende mineralen ervoor dat zuren uitgescheiden worden in plaats van weer opgenomen.

 • Drink meer water om zuren via je nieren uit te scheiden.

 • Kauw goed. Slecht gekauwd voedsel zorgt voor gisting en levert extra zuren op.

 • Drink kruidentheeën, groentesap, gefermenteerde dranken.

 • Zorg voor ontspanning en beweging.

bottom of page